Hernis-sämpylät

Hernis on minulle aiemmin ihan tuntematon tuote, mutta kun sain näytepakkauksen, ajattelin kokeilla. En oikein tiennyt mitä siitä kannattaisi tehdä. Vierailtuani Hernis-sivustolla löysin erinäisiä ruokaohjeita, mutta jotenkin vierastan ajatusta ns. "lihankorvikkeista". Valmistan kyllä kasvisruokaa vähintään 2-3 kertaa viikossa, mutta mieluummin syömme herneet herneinä, linssit linsseinä ja pavut papuina. Idätystäkin harrastan ja idut ovatkin aivan ihanaa ravintoa. Kerrottakoon kuitenkin, että soijarouhe on poikkeus prosessoiduista tuotteista, joita käytän säännöllisesti, tosin sitäkin usein jauhelihan jatkeena.

Mutta nyt siis minulla oli hernistä kokeilussa ja päätin lisätä sen sämpylätaikinaan. Ehkäpä joskus uskaltaudun kokeilemaan hernistä muuhunkin, mutta nyt mentiin tällä ja erittäin hyviä sämpylöitä sain aikaiseksi. Tosin makuun tuskin hernis millään tavalla vaikutti, onhan se itsessään todella mautonta, mutta saihan siitä ainakin hieman lisäproteiinia sämpylöihin.

Hernis-sämpylät

5 dl vettä
20 g hernisrouhetta tai -suikaleita
1 rkl siirappia
2 dl ruisjauhoja
noin 6-7 dl vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
  1. Laita hernis suljettavaan muovipussiin (esim amergrip) ja kauli pussia niin, että hernis "jauhoutuu".
  2. Sekoita hernis, ruisjauhot, kuivahiiva ja suola keskenään. 
  3. Mittaa 5 dl 42 asteista vettä taikinakulhoon. Lisää veteen siirappi ja edellä mainittu jauhoseos. Sekoita tasaiseksi.
  4. Sekoita taikinaan vielä vehnäjauhot vähitellen lisäten ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Älä laita kerralla kaikkia vehnäjauhoja vaan tunnustele, milloin taikina on sopivaa lusikoitavaksi pellille sämpylöiksi. Taikina saa olla löysähköä, muttei liian löysää. Liian kovasta taikinasta taas tulee turhan kiinteitä sämpylöitä.
  5. Laita taikinakulho liinan alle kohoamaan.
  6. Kohotuksen jälkeen nostele lusikalla taikinaa pellille leivinpaperin päälle sopivan kokoisina annoksina. Laita liina päälle ja anna kohota
  7. Paista kohonneet sämpylät uunissa 225 asteessa noin 13 - 15 minuuttia.
  8. Peittele lämpimät sämpylät liinalla ja nauti kunhan jäähtyvät.

Kommentit