Tammikuu on käsitelty ja kuukauden saldo näyttää todella hyvältä. Olin asettanut 500 euron budjetin tammikuulle, mikä kuukauden alussa vaikutti kuitenkin epärealistiselta. Olihan viime vuonna tammikuussa ruokaan uponnut 670 euroa. Mietin kuitenkin, että kokeillaan.
Lähtökohtana kerrottakoon, että meillä on tapana käydä kerran viikossa kaupassa. Tuolloin tehdään koko viikon ruokaostokset. Olemme havainneet tämän oivalliseksi keinoksi hillitä ruokamenoja, sillä se edellyttää etukäteissuunnittelua ruokalistan osalta ja vähentää heräteostoksia. Ylläpidämme myös jatkuvasti kotivaraa kuivatuotteiden kuten jauhojen, hiutaleiden, riisin, pastan, hapankorppujen ym. muiden pitkään säilyvien tuotteiden osalta. Lisäksi meillä on tapana kesän aikana varastoida pakastin täyteen marjoja, joita sitten vuoden mittaan käytetään säännöllisesti niin, että seuraavaan marjakauteen mennessä on pakastin tyhjänä uudelle varastolle. Kotivara on siis jatkuvasti kiertävä eli sitä mukaa täytetään kun se käytössä vajenee. Lisäksi minulla on tapana hyödyntää kaikki ylijäämä ruoka joko sellaisenaan tai jatkojalostettuna.
Mutta kuinka voisi ruokalaskua pienentää, kun kuitenkin näillä lähtökohdilla olemme vuosikausia toimineet? Otin vuoden alussa käyttöön S-ryhmän ostoslistasovelluksen, jonka avulla näkee kuinka paljon ostokset tulevat maksamaan. Tokihan se ei yksin riitä, vaan täytyy ensin suunnitella mitä viikon aikana syödään ja sen mukaan hankkia tarvikkeet. Listan etuna kuitenkin on, että jos ruokalasku näyttää menevän yli budjetin, suunnitelmaa voi muuttaa. Omalla kohdalla suunnitteluun liittyy pääasiallisesti päivän pääruoka, sillä aamiaiset menevät pääasiallisesti totutulla rutiinilla: puuro jogurtilla tai marjoilla, tuorepuuro, voileivät, mysli tai paistetut kanamunat; näitä vaihdellen siis eri aamuina, jottei joka aamu samanlaista ruokaa tarvitse syödä. Eväiksi töihin otetaan päivälliseltä yli jääneitä.
Mikä oli tammikuun lopputulos?
Ruokamenoihin kului tammikuussa 465 euroa eli säästöä viime vuoden tammikuuhun verrattuna tuli 205 euroa!
Alla olevassa kuvaajassa on vertailuna ruokamenot vuosien 2024 - 2025 tammikuulta.
- Lohikeittoa
- Tonnikalapastaa
- Kanarisottoa
- Kanakeittoa
- Jauhelihakiusausta
- Kasvissosekeittoa
- Juurespihvejä kera pottumuusin
- Linssikeittoa
- Kana-kasviswokkia
- Makaronilaatikkoa
- Broilerivuokaa
- Taco-salaattia
- Munakasta
- Hernerouhepihvejä kera perunoiden
- Perunoita kera kananmunakastikkeen
Mistä säästö on syntynyt?
- Tarkempi suunnittelu
- Kasvisruokien lisääminen
- Kotitekoisen leivän valmistaminen valmisleivän sijaan
- Makeisten käytön vähentäminen
- Motivaation lisääntyminen kulujen pienentämiseen
Kommentit
Lähetä kommentti