Suussa sulavat rustiikkisämpylät

Voiko näin helppoa ja hyvää ollakaan? Niin tuoretta ja pehmoista, todellakin suussa sulavaa, eikä niin kovin aikaa vievääkään valmistaa. Lisäksi tällä ohjeella voi vähentää hävikkiä, jota helposti syntyy, jos ei purkin pohjalta meinaa viimeisiä jogurtteja irti saada. Sämpylätaikinaan on hyödynnetty jogurttipurkin jämät, joita on vaikea purkista ulos saada, joten tässä yksi keino hyödyntää kaikki purkista irtoava jogurtti niin, ettei yhtään mene hukkaan. 

Näihin sämpylöihin hyödynsin maustamatonta jogurttia, joka on melko paksua ja aika vaikea sitä purkin pohjalta kaikkea talteen on saada. Mutta kun purkkiin kaataa hieman maitoa, sulkee purkin ja ravistelee hyvin, saa kaiken ulos ja sitten sen voikin hyödyntää taikinaan. Tokihan sen voi juoda sellaisenaankin, mutta voi myös jalostaa herkullisiksi sämpylöiksi tai vaikka piirakan pohjaksi :) 

Helpot rustiikkisämpylät

Ohjeella tulee noin 20 kpl sämpylöitä

6 dl nestettä (jogurttia ja maitoa)
1 rkl siirappia
noin 7-8 dl vehnäjauhoja
4 dl hiutaleita (esim kaura tai neljän viljan)
2 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
  1. Kaada tyhjään jogurttipurkkiin maitoa noin 1-2 dl, sulje purkki ja ravistele hyvin. 
  2. Kaada purkin sisältö litran vetoiseen mittakannuun ja lisää tarvittaessa maitoa niin, että nestettä on yhteensä 6 dl.
  3. Kaada seos taikinakulhoon ja sekoita vielä tasaiseksi. Mikäli seos on kylmää, lämmitä hieman mikrossa jotta kuivahiiva hoitaa tehtävänsä kohotuksen aikana. Kuivahiiva alkaa toimia noin 42 asteisessa nesteessä.
  4. Lisää taikinapohjaan siirappi ja suola ja sekoita myös hiutaleet taikinaan
  5. Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon ja sekoita jauhot vähitellen taikinaan, niin että tulee tasainen taikina. Huomaa, että taikina saa jäädä löysähköksi.
  6. Laita liinan alle ja anna taikinan kohota
  7. Nostele kohonneesta taikinasta kahden lusikan avulla nokareita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  8. Peittele sämpylät liinalla ja anna jälleen kohota
  9. Kypsennä kohonneet sämpylät 225 asteisessa uunissa noin 10-12 minuuttia. 
  10. Anna hieman jäähtyä ja nauti välipalana tai hyvän keiton kera.
Rustiikkisämpylät

Kommentit