Puolukkainen saaristolaisleipä

Saaristolaisleipää on vähintään kerran vuodessa saatava ja yleensä valmistan sitä jouluksi. Leipä sopii juhlaan, eikä ole hankala valmistaa, vaikka aikaa kypsennykseen hieman vierähtääkin. Leipä on siitä kiva, että sen maku vain paranee vanhetessaan, joten ei haittaa vaikka se ei kerralla menekään. Alla olevalla ohjeella tulee 2 isohkoa leipää.

Ohje

Juuri:

1 l piimää
1 dl siirappia
1 dl kauraleseitä
1 dl ruisleseitä
1 dl rouhittua ruista
5 dl grahamjauhoa
3 dl leipämaltaita
4 pss kuivahiivaa

Lisäksi:
2½ dl survottua puolukkaa
2 tl suolaa
2 dl siirappia
3½ dl ruisjauhoja
5 dl vehnäjauhoja

Vuokien voiteluun ja jauhottamiseen:
voita ja ruis- tai vehnäleseitä

Leipien voiteluun:
Hieman vettä ja siirappia
  1. Nosta piimä hyvissä ajoin huoneenlämpöön lämpenemään. Jos käytät ohjeen mukaisesti kuivahiivaa, lämmitä piimää hieman, niin että siitä tulee noin 40-42 asteista, koska kuivahiiva toimii parhaiten tuossa lämmössä. Varo lämmittämästä yli 42 asteen, koska hiiva lakkaa toimimasta liian kuumassa.
  2. Sekoita kuivahiiva juuren jauhoihin ja sekoita kaikki juuren aineet piimään. Peittele liinalla ja anna juuren olla liinan alla noin 20 minuuttia, jolloin se alkaa hieman kuplia.
  3. Lisää sitten muut ainekset taikinaan ja sekoita niin että syntyy taikina. Huomaa, että taikinaa ei tarvitse alustaa eikä vaivata. Riittää kun saat ainekset sekoitettua tasaisesti taikinaan. Laita jälleen liinan alle ja anna kohota puolisen tuntia.
  4. Voitele kaksi leipävuokaa ja jauhota ne leseillä. Täytä sitten vuoat niin, että niihin jää kohoamisvara. Peittele jälleen liinalla ja anna nyt kohota noin tunnin ajan.
  5. Kohotuksen jälkeen laita leivät uuniin 200 asteeseen uunin alaosaan. Kypsennä alkuun 15 minuuttia
  6. 15 minuutin jälkeen ota leivät uunista ja voitele ne siirappivedellä.
  7. Laita leivät sitten takaisin uuniin ja laske lämpö 170 asteeseen. Jatka kypsennystä 40 minuuttia. Halutessasi voit tässä vaiheessa voidella leivät jälleen siirappivedellä.
  8. Alenna sitten uunin lämpö 150 asteeseen ja anna leipien olla uunissa vielä 50 minuuttia.
  9. Nosta leivät uunista, peittele liinalla ja anna jäähtyä vuoissaan.
  10. Kumoa leivät jäähdyttyään ja tarjoile aikaisintaan seuraavana päivänä. Voit odottaa useammankin päivän, sillä leipien maku paranee vanhetessaan. Leivät voi halutessaan myös pakastaa.

Kommentit