Kauraisat vehnäsämpylät

Tuoreen sämpylän tuoksu kutsuu ruokailemaan. Keittojen kaverina tuore sämpylä maistuu mielestäni erityisen hyvältä. 

Ohje

½ l maitoa
2½ dl kaurahiutaleita
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa tai siirappia
noin 10 dl hiivaleipäjauhoja
2 pss kuivahiivaa
40 g voita tai margariinia
  1. Sekoita kaurahiutaleet maidon joukkoon. Jätä turpoamaan pariksi tunniksi
  2. Kun hiutaleet ovat turvonneet, lämmitä seos noin 40 asteiseksi.
  3. Sekoita hiiva noin 2 desilitraan jauhoja. Lisää taikinapohjaan suola, hunaja ja hiiva-jauhoseos.
  4. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta jauhoilla kimmoisaksi. Varo ettei taikinasta tule liian kiinteää. Alustuksen loppuvaiheessa lisää myös sulatettu rasva vuorotellen jauhojen kanssa. 
  5. Ripottele valmiin taikinan pinnalle hieman jauhoja, peitä liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi.
  6. Kun taikina on kohonnut, jaa se kahteen osaan. Pyörittele leivinpöydällä molemmista osista pötkylät, jotka jaat 10 osaan. Pyörittele sämpylöiksi ja laita liinan alle kohoamaan.
  7. Kohotuksen jälkeen kypsennä uunissa 225 asteessa noin 8 minuuttia.
  8. Uunista oton jälkeen jäähdytä sämpylät leivinliinan alla, jolloin ne pehmenevät.

Kommentit