Tuoreen sämpylän tuoksu kutsuu ruokailemaan. Keittojen kaverina tuore sämpylä maistuu mielestäni erityisen hyvältä.
Ohje
½ l maitoa
2½ dl kaurahiutaleita
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa tai siirappia
noin 10 dl hiivaleipäjauhoja
2 pss kuivahiivaa
40 g voita tai margariinia
- Sekoita kaurahiutaleet maidon joukkoon. Jätä turpoamaan pariksi tunniksi
- Kun hiutaleet ovat turvonneet, lämmitä seos noin 40 asteiseksi.
- Sekoita hiiva noin 2 desilitraan jauhoja. Lisää taikinapohjaan suola, hunaja ja hiiva-jauhoseos.
- Lisää jauhoja vähitellen ja alusta jauhoilla kimmoisaksi. Varo ettei taikinasta tule liian kiinteää. Alustuksen loppuvaiheessa lisää myös sulatettu rasva vuorotellen jauhojen kanssa.
- Ripottele valmiin taikinan pinnalle hieman jauhoja, peitä liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi.
- Kun taikina on kohonnut, jaa se kahteen osaan. Pyörittele leivinpöydällä molemmista osista pötkylät, jotka jaat 10 osaan. Pyörittele sämpylöiksi ja laita liinan alle kohoamaan.
- Kohotuksen jälkeen kypsennä uunissa 225 asteessa noin 8 minuuttia.
- Uunista oton jälkeen jäähdytä sämpylät leivinliinan alla, jolloin ne pehmenevät.
Kommentit
Lähetä kommentti