Perinteiset karjalanpiirakat - suussa sulavaa herkkua

Uunituore kotikutoinen karjalanpiirakka sulattaa mielen, kielen ja sydämen. Eikä niiden valmistaminenkaan mitään rakettitiedettä ole, vaikkakin vaatii hieman harjoittelua, jos ei koskaan aiemmin ole tehnyt. Kannattaa kuitenkin kokeilla ja opetella, sillä aito käsin valmistettu karjalanpiirakka päihittää mennen tullen tehdasvalmisteiset piirakat. Ja muistathan että ulkonäöstä ja rypytysten tasalaatuisuudesta tarvitse välittää. Piirakka on tekijänsä näköinen, ei kilpavarustelutuote. Maku on se joka ratkaisee, enkä usko etteikö itsetehty karjalanpiirakka maistuisi aina herkulliselta.

Täytteenä karjalanpiirakoissa yleensä käytetään riisi- tai ohrapuuroa tai perunasosetta, mutta myös keitetyistä ja survotuista kasviksista, kuten porkkanasta, lantusta tai nauriista valmistettua sosetta voidaan käyttää täytteenä. 

Ohje

Noin 25 piirakkaa

Aloita piirakoiden valmistaminen valmistamalla ensin täyte:

Riisipuuro:
 
5 dl vettä 
2½ dl riisiä
1 l maitoa
1-1½ tl suolaa 
(1 muna)
  1. Kiehauta vesi ja lisää siihen riisi. Keitä kunnes riisi on imeytynyt. 
  2. Lisää maito. sekoita ja anna hautua hiljalleen kypsäksi noin tunnin ajan. Sekoita välillä.
  3. Laita valmis puuro jäähtymään. Puuro sakenee jäähtyessään. Jos se tarvitsee jäähtymisen jälkeen ohennusta, voit lisätä tarvittaessa hieman lisää maitoa. Halutessasi voit lisätä jäähtyneeseen puuroon yhden kananmunan. Kananmuna sitoo puuroa piirakoiden kypsennyksen aikana.
Voit käyttää täytteeseen myös peruna- tai kasvissosetta. Suosittelen lisäämään näihin yhden kananmunan, jolloin sose saa kiinteyttä piirakoiden kypsyessä uunissa.

Kuori:

2 dl vettä
1 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
1½ dl vehnäjauhoja
  1. Laita kylmä vesi taikinakulhoon ja lisää siihen suola sekä jauhot. Alusta näistä kiinteähkö taikina
  2. Jauhota leivinalusta ja leivo taikinasta jauhotetuin käsin pitkä tanko, jonka leikkaat 25 osaan.
  3. Pyörittele paloista palloja ja taputtele ne pieniksi kakkaroiksi. Lado kakkarat päällekkäin, laita pinoamisen yhteydessä väliin hieman jauhoja ja suojaa ne joko muovilla tai ylösalaisin käännetyllä muovikulholla kuivumisen estämiseksi.
  4. Ajele kakkarat sitten piirakkapulikalla joko pyöreiksi tai soikioiksi ohuiksi kuoriksi. Kuoren ohuus saa olla lähes läpikuultava. Varo kuitenkin rikki asti ajelemasta. Käytä jauhoja leivinpöydällä, ettei kuoret takerru pöytään tai pulikkaan. Pinoa kuoret hieman limittäin ja laita kuorien väliin jauhoa, niin etteivät ne takerru toisiinsa kiinni. Suojaa myös valmiit ohuet kuoret muovilla tai ylösalaisin käännetyllä muovikulholla, jotteivat ne kuivu täyttämistä odotellessaan.
  5. Kun kuoret ovat valmiita, levitä niitä sopiva määrä työpöydälle. Harjaa kuorista ylimääräinen jauho pois ja lisää täyte. Levitä täyte niin, että jätät reunoihin tyhjää (kääntövara)
  6. Taittele reunat ja rypytä ne karjalanpiirakalle ominaisesti. Tee piirakan kärjistä tylpät, jotteivat ne pala uunissa. Nosta uunipellille leivinpaperin päälle.
  7. Kypsennä 250 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. 
  8. Voitele valmiit piirakat voi-vesiseoksella, laita leivinpaperin ja liinan alle jäähtymään ja hautumaan pehmeiksi.
  9. Tarjoa lämpiminä!

Kommentit