Imelletty perunalaatikko on yksi joulupöydän suosikeistani, joten pitäähän sitä joulupöydässä olla tarjolla. Laatikko ei ole vaikea tehdä, mutta aikaa se vaatii. Imellyttäminen kestää 4-5 tuntia, mutta onneksi sen voi antaa rauhassa imeltyä ja itse sillä aikaa voi puuhailla muita juttuja.
Ohje
2 kg perunoita
vettä
4 rkl vehnäjauhoja
3 rkl voita
4-5 dl maitoa
suolaa
(siirappia)
pinnalle voinokareita
- Kuori perunat, keitä kypsiksi ja soseuta. Jäähdytä sose noin 50-asteiseksi. Ota keitinliemi talteen.
- Lisää jäähtyneeseen soseeseen vehnäjauhot sekä perunoiden keitinlientä niin, että muodostuu sakea sose.
- Laita sose uunivuokaan 60 asteiseen uuniin imeltymään. Sose saa olla uunissa 4-5 tuntia. Imeltyessään sose löystyy, makeutuu ja tummuu hieman. Huomaa, että perunamassan tulee olla 55-70 asteista, jotta imeltyminen tapahtuu. Tässä lämpötilassa vehnäjauhoissa olevat entsyymit hajottavat osan perunan tärkkelyksestä maltoosiksi. Jos lämpötila nousee yli 75 asteen entsyymit lakkaavat toimimasta ja imeltyminen lakkaa.
- Kun sose on imeltynyt, lisää siihen voi, suola ja maito. Mikäli sose tarvitsee lisää makeutta, lisää tarvittaessa hieman siirappia.
- Voitele uunivuoka ja kaada sose vuokaan. HUOM! Älä täytä vuokaa liian täyteen, sillä kypsentämisen aikana sose kuohuu.
- Laita pinnalle 2-3 voisiivua ja paista uunissa 150 asteessa 2-3 tuntia. Paistamisen aikana seos löystyy edelleen.
Kommentit
Lähetä kommentti