Imelletty perunalaatikko

Imelletty perunalaatikko on yksi joulupöydän suosikeistani, joten pitäähän sitä joulupöydässä olla tarjolla. Laatikko ei ole vaikea tehdä, mutta aikaa se vaatii. Imellyttäminen kestää 4-5 tuntia, mutta onneksi sen voi antaa rauhassa imeltyä ja itse sillä aikaa voi puuhailla muita juttuja. 

Ohje

2 kg perunoita
vettä
4 rkl vehnäjauhoja
3 rkl voita
4-5 dl maitoa
suolaa
(siirappia)
pinnalle voinokareita
  1. Kuori perunat, keitä kypsiksi ja soseuta. Jäähdytä sose noin 50-asteiseksi. Ota keitinliemi talteen.
  2. Lisää jäähtyneeseen soseeseen vehnäjauhot sekä perunoiden keitinlientä niin, että muodostuu sakea sose.
  3. Laita sose uunivuokaan 60 asteiseen uuniin imeltymään. Sose saa olla uunissa 4-5 tuntia. Imeltyessään sose löystyy, makeutuu ja tummuu hieman. Huomaa, että perunamassan tulee olla 55-70 asteista, jotta imeltyminen tapahtuu. Tässä lämpötilassa vehnäjauhoissa olevat entsyymit hajottavat osan perunan tärkkelyksestä maltoosiksi. Jos lämpötila nousee yli 75 asteen entsyymit lakkaavat toimimasta ja imeltyminen lakkaa.
  4. Kun sose on imeltynyt, lisää siihen voi, suola ja maito. Mikäli sose tarvitsee lisää makeutta, lisää tarvittaessa hieman siirappia.
  5. Voitele uunivuoka ja kaada sose vuokaan. HUOM! Älä täytä vuokaa liian täyteen, sillä kypsentämisen aikana sose kuohuu.
  6. Laita pinnalle 2-3 voisiivua ja paista uunissa 150 asteessa 2-3 tuntia. Paistamisen aikana seos löystyy edelleen.

Kommentit