Vanhan ajan mustikkapiirakka

Ihana pullan tuoksu ja kardemummainen pullan maku kera mustikoiden vie lapsuusajan tunnelmiin. Tätä ei tule liian usein leivottua, mutta kun sen vaivan näkee, se kyllä kannattaa.

Ohje

Valmista pohjaa varten pullataikina:

½ l vettä
1 kananmuna
1½ dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
2 pss kuivahiivaa
n. 14-16 dl vehnäjauhoja
150 g leivontamargariinia

Täyte:
1 l mustikoita
1 dl hillosokeria
3 rkl perunajauhoja

Voiteluun: 
1 kananmuna
  1. Sulata rasva miedolla lämmöllä
  2. Vatkaa rikottu kananmuna kevyesti kulhossa.
  3. Lisää noin 40 asteinen vesi, suola, sokeri ja kardemumma.
  4. Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon ja lisää jauhot taikinapohjaan vähitellen. Alusta taikinaa vaivaamalla sitä huolellisesti ja lisää sulatettu rasva alustamisen loppuvaiheessa. 
  5. Laita taikina kohoamaan liinan alle lämpimään paikkaan.
  6. Kun taikina on kohonnut, kaada taikina leivinalustalle ja vaivaa sitä hieman. Ota taikinasta 2/3 ja kauli siitä leivinpaperin kokoinen pohja, jonka nostat uunipellille leivinpaperin päälle.
  7. Sekoita mustikat (voit käyttää tuoreita tai jäisiä mustikoita), hillosokeri ja perunajauhot keskenään.
  8. Lisää mustikkaseos pohjan päälle.
  9. Pyöritä lopusta taikinasta ristikkokuvio piirakan päälle. Voitele piirakan reunukset ja ristikko kananmunalla.
  10. Kypsennä 200 asteen lämmössä noin 30 minuuttia kunnes pullareunukset ovat saaneet kauniin värin.
  11. Anna jäähtyä ja nauti vaikkapa jälkiruokana.

Kommentit