Taatelikakku

Taatelikakku kuuluu joulun perinteisiin. Niin tänäkin vuonna. Tämä kakku on siitä kiitollinen valmistettava, että sen voi valmistaa hyvissä ajoin ennen joulua. Jääkaapissa kakku säilyy useita päiviä. Maku vain paranee vanhetessaan. Kakun voi myös pakastaa.

Alla oleva ohje on kulkenut suvussani jo useita vuosikymmeniä ja sillä valmistan kakkua edelleen. Ohjeen mukaisesti valmistettuna tarvitaan 1,5 litran vetoinen kakkuvuoka.

Ohje

3 dl vettä
2 dl sokeria
1 pkt taatelia
200 g voita tai margariinia
2 munaa
3½ dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Vuoan voiteluun:
voita tai margariinia
ruis- tai vehnäleseitä
  1. Paloittele taatelit ja varmista, ettei joukosta löydy kiviä. 
  2. Laita vesi kattilaan, lisää sinne paloitellut taatelit sekä sokeri. Keitä pehmeäksi seokseksi
  3. Lisää seokseen voi ja anna sen sulaa, sekoita.
  4. Anna seoksen jäähtyä
  5. Riko munien rakenne rikki ja lisää ne yksitellen taikinaan.
  6. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vähitellen taikinaan koko ajan kapustalla sekoittaen. Valmis taikina on löysähköä.
  7. Voitele ja jauhota kakkuvuoka ruis- tai vehnäleseillä. Kaada taikina vuokaan.
  8. Kypsennä uunissa 175 asteessa tunnin ajan
  9. Anna kakun seistä uunissa oton jälkeen vähintään 15 minuuttia  ennekuin kumoat kakun lautaselle. 
  10. Jos vain suinkin maltat, anna kakun mehevöityä jääkaapissa muutaman päivän ajan ennen tarjoilua. Kakun voi myös pakastaa.

Kommentit