Joutsenon rieska

Perinteinen Joutsenon rieska kuuluu ehdottomasti leipien aateliin. Itä-Suomessa kasvaneena, mutta sittemmin sieltä eteläiseen Suomeen karanneena, olen usein kaivannut tuttua ja ah, niin hyvää ohrarieskaa. Löydettyäni erinomaisen hyvän ohjeen Joutsenon paikallislehdestä, olen sittemmin opetellut itsekin tätä valmistamaan. Tuoreen hiivan olen korvannut kuivahiivalla, koska sitä minulla on aina kaapissa varalla.

Ohje (2 leipää)

Ohje on lainattu ja muokattu Joutsenon paikallislehdestä löytyneen ohjeen pohjalta

½ l maitoa
2 pss kuivahiivaa
ohralestyjauhoja (myös tavalliset ohrajauhot käy), niin että tulee sakeaa velliä

2 tl suolaa
vehnäjauhoja taikinan alustamiseen

  1. Sekoita kuivahiiva ohrajauhojen joukkoon ja sekoita jauhot nesteen joukkoon tasaiseksi, sakean vellin paksuiseksi taikinapohjaksi.
  2. Peitä taikinakulho liinalla ja laita "kuhisemaan" lämpimään paikkaan vähintään 45 minuutin ajaksi.
  3. Lisää suola ja alusta vehnäjauhoilla taikinaksi. Taikina on valmista, kun painelet taikinaan kuoppia ja ne eivät umpeudu.
  4. Peitä taas liinalla ja laita kohoamaan 45 minuutiksi lämpimään paikkaan.
  5. Taikinan kohotessa varaa kaksi isoa lautasta, laita puhtaat liinat lautasten päälle ja ripottele liinoille jauhoja.
  6. Kun taikina on kohonnut, nosta puolet taikinasta kulhoon, jossa taikina "höpsötellään" leivän muotoon.  Kulhon pohjalle voi ensin hieman ripotella jauhoja, ettei taikina tartu kulhon pohjaan kiinni. Jauhoja ripotellaan hieman myös taikinan päälle ja kulhoa heilutellaan kevyesti edestakaisin niin, että taikina muotoutuu leiväksi.
  7. Höpsöttelyn jälkeen kumoa leivät liinoilla peitetyille lautasille ja kohota puolisen tuntia.
  8. Kohotuksen jälkeen kumoa leivät liinan avulla uunipellille ja pistele leivät haarukalla
  9. Kypsennä noin 250 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Kypsyyden tunnistaa siitä, että leipä kumisee ontosti kun sen pohjaa naputellaan
  10. Siirrä kypsät leivät liinan alle pehmenemään.
Malli höpsöttelyyn kannattaa katsoa linkissä olevalta videolta. Minulla ei ainakaan ensimmäisellä eikä vielä toisellakaan kerralla tekniikka ollut hallussa, mutta kun tarpeeksi monta kertaa rieskaa valmistaa, niin harjoitus tekee mestarin.

Kommentit