Maistuva ja helppo porkkanalaatikko ilman riisiä

Joskus vuosia sitten mietin, miksi porkkanalaatikkoon lisätään riisiä, kun eihän sitä ole lanttulaatikossakaan. Lanttulaatikossa maistuu aidosti lanttu, mutta porkkanalaatikossa maistui enemmän sinne lisätty riisi...ja kerma. Niinpä päätin kokeilla valmistaa porkkanalaatikkoa samalla periaatteella kuin lanttulaatikkoakin, ihan vain keitettyä ja soseutettua porkkanaa ja mausteita. Ja kyllä! Siitä tuli todella hyvää ja sen jälkeen ei ole riisiä tämän talon porkkanalaatikossa näkynyt. Eikä kermaa. Eikä ole kaivattukaan, sillä hyvää on näin.

Alla oleva ohjeella tulee valmista porkkanalaatikkoa noin 1½ litran vetoiseen vuokaan sopiva annos. Jos tarvitset pienemmän määrän, kannattaa ohje puolittaa.

Ohje

2 kg porkkanoita
2 dl porkkanoiden keitinlientä
1½ tl suolaa
hieman valkopippuria
½ tl muskottipähkinää
3 rkl siirappia
2-3 rkl vehnäjauhoja
1 kananmuna

Vuoan voiteluun:
Hieman ruokaöljyä

Pinnalle:
Ruis- tai vehnäleseitä
Hieman voita
  1. Kuori ja paloittele porkkanat. Laita ne kattilaan ja keitä, kunnes ne pehmenevät. Laita vettä vain sen verran, että porkkanat juuri ja juuri peittyvät.
  2. Kun porkkanat ovat pehmenneet, valuta ne ja ota keitinliemi talteen.
  3. Soseuta porkkanat esimerkiksi sauvasekoittimella. Lisää samalla porkkanoiden keitinlientä, niin että syntyy sileää sosetta. Huomaa ettet tee soseesta liian löysää!
  4. Mausta ja lisää joukkoon siirappi, kananmuna sekä noin 2-3 rkl vehnäjauhoja. Sekoita.
  5. Voitele vuoka ruokaöljyllä ja kaada seos vuokaan
  6. Kuvioi pinta ja ripottele pinnalle hieman leseitä sekä pari kolme ohutta voisiivua
  7. Laita uuniin 175 asteeseen noin tunnin ajaksi, kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Kommentit