Ruismarjapuuro on perinneruokiemme herkkua. Perinteisesti ruispuolukkapuuroa on valmistettu uunissa hitaasti imellyttämällä, mutta liedellä hauduttamalla puurosta tulee yhtä lailla maukasta.
Ohje
1 l vettä
4 dl puolukoita
1 dl sokeria
3½ dl ruisjauhoja
- Laita vesi ja puolukat kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi.
- Pienennä lämpöä ja lisää sokeri sekä ruisjauhot pikkuhiljaa kunnolla koko ajan sekoittaen niin, etteivät jauhot paakkuunnu.
- Hauduta puuroa kannen alla pienellä lämmöllä noin tunnin ajan välillä pohjiaan myöten sekoittaen.
- Nosta lopuksi puuro jäähtymään ja ripottele pinnalle sokeria kuorettumisen ehkäisemiseksi.
Vinkki: Mikäli haluat, voit vatkata puuron kuohkeaksi.
Mikäli halua valmistaa puuron perinteiseen tapaan imellyttämällä:
- Sekoita jauhot ja survotut puolukat noin 70-asteiseen veteen ja laita imeltymään 65 asteiseen uuniin 5-6 tunniksi.
- Imellyttämisen jälkeen maistele puuroa ja tarvittaessa lisää sokeria. Huomaa siis, että tällä tavoin valmistamalla sokeria lisätään vasta tässä vaiheessa tarpeen mukaan. Imellyttämisen aikana puuro luonnostaan makeutuu, ja sokeria ei välttämättä tarvita ohjeen mukaista määrää.
- Lopuksi laita puuro 120-150 asteiseen uuniin muutamaksi tunniksi. Mikäli et halua, että puuroon muodostuu kypsentämisen aikana kuori, voit laittaa kannen puuroastian päälle.
Huomaa, että valmis puuro on löysähköä, mutta se sakeutuu jäähtyessään.
Kommentit
Lähetä kommentti