Ethän heitä tähteeksi jäänyttä puuroa pois, sillä sen voi upottaa vaikkapa sämpylätaikinaan! Tämän päiväiset sämpylät syntyivät hyödyntäen ylijäänyt puuronjämä, porkkanaraaste ja mantelit. Näin syntyi
Porkkanaiset puurosämpylät
Annoksesta tulee 20-25 sämpylää
½ l lämmintä vettä
2 dl ylijäänyttä puuroa
2 dl ylijäänyttä porkkanaraastetta
(10 g manteleita)
2 pss kuivahiivaa
8 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoa
n. 4-5 dl hiivaleipäjauhoa
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa (voi käyttää myös esim siirappia tai sokeria)
100 g leivontamargariinia
Sämpylöiden voiteluun:
1/2 dl vettä
1 rkl siirappia
- Sekoita puuron jämä ½ litraan noin 40 asteista vettä. Lisää myös suola, hunaja ja porkkanaraaste.
- Sekoita kuivahiiva ja silputut mantelit vehnäjauhojen joukkoon ja lisää jauhot taikinapohjaan vähitellen sekoittaen.
- Alusta taikinaa ja lisää vielä ruis- ja hiivaleipäjauhot. Loppuvaiheessa lisää myös sulatettu rasva ja alusta se taikinan sekaan vuorotellen jauhojen kanssa.
- Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.
- Kun taikina on kohonnut, alusta sitä hieman vielä leivinpöydällä. Tässä vaiheessa voi vielä tarvittaessa lisätä hieman jauhoja, jottei taikina tartu leivinalustaan.
- Leivo taikinasta sämpylöitä ja kohota liinan alla. Voitele kohonneet sämpylät vesitilkkasella, johon olet sekoittanut hieman siirappia.
- Kypsennä 225 asteessa noin 12 minuuttia ja nauti tuoreen lämpiminä.
Kommentit
Lähetä kommentti