Porkkanaiset puurosämpylät

Ethän heitä tähteeksi jäänyttä puuroa pois, sillä sen voi upottaa vaikkapa sämpylätaikinaan! Tämän päiväiset sämpylät syntyivät hyödyntäen ylijäänyt puuronjämä, porkkanaraaste ja mantelit. Näin syntyi

Porkkanaiset puurosämpylät

Annoksesta tulee 20-25 sämpylää

½ l lämmintä vettä
2 dl ylijäänyttä puuroa
2 dl ylijäänyttä porkkanaraastetta
(10 g manteleita) 
2 pss kuivahiivaa
8 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoa
n. 4-5 dl hiivaleipäjauhoa
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa (voi käyttää myös esim siirappia tai sokeria)
100 g leivontamargariinia

Sämpylöiden voiteluun:
1/2 dl vettä
1 rkl siirappia
  1. Sekoita puuron jämä ½ litraan noin 40 asteista vettä. Lisää myös suola, hunaja ja porkkanaraaste.
  2. Sekoita kuivahiiva ja silputut mantelit vehnäjauhojen joukkoon ja lisää jauhot taikinapohjaan vähitellen sekoittaen.
  3. Alusta taikinaa ja lisää vielä ruis- ja hiivaleipäjauhot. Loppuvaiheessa lisää myös sulatettu rasva ja alusta se taikinan sekaan vuorotellen jauhojen kanssa. 
  4. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin puoli tuntia. 
  5. Kun taikina on kohonnut, alusta sitä hieman vielä leivinpöydällä. Tässä vaiheessa voi vielä tarvittaessa lisätä hieman jauhoja, jottei taikina tartu leivinalustaan.
  6. Leivo taikinasta sämpylöitä ja kohota liinan alla. Voitele kohonneet sämpylät vesitilkkasella, johon olet sekoittanut hieman siirappia.
  7. Kypsennä 225 asteessa noin 12 minuuttia ja nauti tuoreen lämpiminä.

Kommentit