Perinteinen Oulun limppu

Oulun limppu on perinteinen juhlaleipä, joka sopii juhlaan kuin juhlaan. Itselläni on tapana tehdä tätä yleensä näin joulun lähestyessä. Leipä on pomeranssinkuorella ja fenkolilla maustettu hapanimeläleipä, jossa leivän happamuus saadaan piimästä ja makeus siirapista. Kannattaa muistaa, että tämä leipä kannattaa tehdä hyvissä ajoin, sillä sen maku paranee vanhetessaan. Alla olevalla ohjeella valmistuu 2 leipää.

Ohje 

½ l piimää
2 tl suolaa
1 dl siirappia
1 rkl pomeranssinkuorta
2 tl fenkolinsiemeniä
noin 5 dl ruisjauhoja
noin 7 dl vehnäjauhoja (tai hiivaleipäjauhoja)
2 pss kuivahiivaa

Voiteluun:
1 dl vettä
1 rkl siirappia
  1. Mittaa piimä leivontakulhoon ja laita huoneenlämpöön hyvissä ajoin lämpenemään. 
  2. Mittaa pieneen kattilaan siirappi, pomeranssin kuori sekä fenkolin siemenet. Kuumenna kiehuvaksi, lisää piimän joukkoon ja sekoita
  3. Mittaa noin 3 dl ruisjauhoja ja sekoita hiiva näiden jauhojen joukkoon. 
  4. Lisää jauho-hiivaseos taikinapohjaan. Sekoita tasaiseksi ja peitä liinalla. Anna kohota lämpimässä paikassa puolisen tuntia.
  5. Kohotuksen jälkeen lisää suola sekä loput jauhot samalla alustaen taikina valmiiksi
  6. Peitä taikina liinalla ja anna kohota
  7. Kun taikina on kohonnut, jaa se kahteen osaan ja alusta vielä leivinalustalla ja muotoile leiviksi.
  8. Nosta leivät pellille leivinpaperin päälle, peitä liinalla ja anna jälleen kohota puolisen tuntia.
  9. Kun leivät ovat kohonneet, pistele niitä haarukalla ja kypsennä uunissa 200 asteessa n. 45 minuuttia. Kypsennyksen aikana voitele leipiä pari kertaa siirappivedellä.
  10. Kun leivät ovat valmiit, laita ne liinan alle jäähtymään. 
  11. Anna maun tekeytyä vähintäänkin seuraavaan päivään. 

Kommentit