Helppo ja kevyt lanttulaatikko

Neljä viikkoa jouluun ja minä aloitin valmistautumisen. Ensimmäisenä listalla oli lanttulaatikko. Mielestäni kotiruoka vaan on niin hyvää, että kyllä sitä joulunakin kannattaa valmistaa. Hyvä puolihan on, että laatikot voi esivalmistaa ja pakastaa. Jouluaattona voi sitten tehdä kypsennyksen loppuvaiheen.

Koska joulussa olennaista on perinteet, käytän vuodesta toiseen tätä samaa ohjetta, jota olen käyttänyt jo yli 30 vuotta. Tämä on kevytversio lanttulaatikosta, eikä siis sisällä yhtään kermaa. Siksi se onkin mielestäni erityisen hyvä, sillä hautuneen lantun maku pääsee oikeuksiinsa.

Alla olevalla ohjeella valmistettu lanttulaatikko mahtuu yhteen 1½ litran kokoiseen vuokaan.

Ohje

2 kg lanttuja
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
hieman valkopippuria
3 rkl siirappia
4 dl lanttujen keitinlientä

Vuoan voiteluun:
1-2 rkl ruokaöljyä

Pinnalle:
Hieman ruisleseitä ja voita
  1. Kuori ja paloittele lantut pieniksi viipaleiksi
  2. Keitä lantut pehmeiksi. Niiden ei tarvitse olla muhjua, riittää, että ne ovat sen verran pehmeitä, että niistä saa sileää sosetta.
  3. Kun lantut ovat pehmenneet, ota keitinvesi talteen.
  4. Soseuta lantut esimerkiksi sauvasekoittimella. Lisää samalla mausteet ja vehnäjauhot sekä lanttujen keitinlientä niin, että saat niistä sosetta.
  5. Kaada lanttusose ruokaöljyllä voideltuun vuokaan. Kuvioi soseen pinta veitsellä aaltoilevaksi. 
  6. Ripottele pinnalle ruisleseitä ja vuole 2-3 ohutta voisiivua.
  7. Kypsennä uunissa 200 asteessa aluksi puoli tuntia. Laske lämpö 100 asteeseen ja anna vielä hautua noin 1½ tuntia.
Vinkki: Voit pakastaa laatikon ennen uunissa haudutusta ja tehdä haudutuksen vasta jouluaattona, jos uuni ei ole varattu jollekin muulle ruoalle.

Kommentit