Manteliset talkkunasämpylät

Hyvän keiton kera maistuu tuore leipä. Lohikeiton kaveriksi valmistin näitä talkkunaisia sämpylöitä, joiden taikinaan lisäsin joululta ylijäänyttä manteli-rusinasekoitusta. Leikkelin mantelit ja rusinat karkeaksi rouheeksi lisämakua antamaan ja hyödyntääkseni ylijäämät pois kaapista seisoskelemasta.

Sämpylätaikina 


5 dl vettä tai maitoa
2 tl suolaa
2 rkl sokeria tai siirappia
1 pss kuivahiivaa
5 dl vehnäjauhoja
5 dl hiivaleipä- tai sämpyläjauhoja
2½ talkkunajauhoja
50 g voita tai margariinia sulatettuna
30 g manteli-rusinasekoitusta
  1. Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon.
  2. Rouhi manteli-rusinasekoitus terävällä veitsellä karkeaksi rouheeksi.
  3. Lisää noin 42 asteiseen nesteeseen suola ja sokeri.
  4. Sekoita nesteeseen myös hiivaleipä ja talkkunajauhot.
  5. Lisää myös vehnäjauhot ja alusta taikina notkeaksi. Alustuksen loppuvaiheessa lisää myös sulatettu margariini.
  6. Anna taikinan kohota noin ½ tuntia ja leivo sitten sämpylöiksi.
  7. Kypsennä uunissa 225 asteessa noin 10 minuuttia.
  8. Anna jäähtyä ja tarjoa esimerkiksi hyvän keiton kera.
Talkkunasämpylät

Kommentit