Hyvän keiton kera maistuu tuore leipä. Lohikeiton kaveriksi valmistin näitä talkkunaisia sämpylöitä, joiden taikinaan lisäsin joululta ylijäänyttä manteli-rusinasekoitusta. Leikkelin mantelit ja rusinat karkeaksi rouheeksi lisämakua antamaan ja hyödyntääkseni ylijäämät pois kaapista seisoskelemasta.
Sämpylätaikina
5 dl vettä tai maitoa
2 tl suolaa
2 rkl sokeria tai siirappia
1 pss kuivahiivaa
5 dl vehnäjauhoja
5 dl hiivaleipä- tai sämpyläjauhoja
2½ talkkunajauhoja
50 g voita tai margariinia sulatettuna
30 g manteli-rusinasekoitusta
- Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon.
- Rouhi manteli-rusinasekoitus terävällä veitsellä karkeaksi rouheeksi.
- Lisää noin 42 asteiseen nesteeseen suola ja sokeri.
- Sekoita nesteeseen myös hiivaleipä ja talkkunajauhot.
- Lisää myös vehnäjauhot ja alusta taikina notkeaksi. Alustuksen loppuvaiheessa lisää myös sulatettu margariini.
- Anna taikinan kohota noin ½ tuntia ja leivo sitten sämpylöiksi.
- Kypsennä uunissa 225 asteessa noin 10 minuuttia.
- Anna jäähtyä ja tarjoa esimerkiksi hyvän keiton kera.
Talkkunasämpylät |
Kommentit
Lähetä kommentti