Perinteinen hernekeitto

Perinteinen kuivatuista herneistä kotiliedellä haudutettu hernekeitto on siihen vaadittavan ajan arvoinen. Vaikka haudutus vie aikaa 2-3 tuntia, se kannattaa. Maku on aivan toisenlainen kuin valmishernekeitoissa. 

Keitto itsessään on äärettömän helppo tehdä. Ainoastaan aikaa tule olla riittävästi, sillä keitto vaatii pitkän haudutusajan. Tämä onkin hyvä vapaapäivän ruoka, jos tarkoitus on viettää vapaapäivä kotioloissa. Keittoa voi hyvin myös pakastaa, jolloin seuraavalla kerralla riittää pelkkä sulatus ja lämmitys. Alla olevalla ohjeella valmistuu keittoa 8-10 annosta.

Ohje

2 l vettä
500 g kuivattuja herneitä
400 g jauhelihaa
(2-3 porkkanaa)
1 iso sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
suolaa 
meiramia
  1. Laita herneet likoamaan puhtaaseen veteen vähintään 12 tunniksi
  2. Liotuksen jälkeen vaihda vesi, ja laita liedelle lämpenemään.
  3. Kun vesi alkaa kiehua, poista reikäkauhalla pinnalle muodostunut valkuaisvaahto, ja anna keiton kevyesti porista miedolla lämmöllä kannen alla
  4. Ruskista jauheliha ja yhdessä silputun sipulin kanssa
  5. Jos haluat keittoon porkkanaa, kuori ja raasta ne hienoksi ja lisää keiton sekaan.
  6. Lisää ruskistettu jauheliha ja anna kypsyä kevyesti poristen miedolla lämmöllä kannen alla 2-3 tuntia, kunnes keitto on pehmeää. Hämmennä välillä.
  7. Mausta suolalla ja meiramilla
  8. Nauti tuoreen leivän kera! 
  9. Jos olet sinapin ystävä, lisää hieman sinappia lautasella olevan annoksen päälle.

Kommentit